Szakszervezeti PPP Baranyában

További képek

A public-private partnership (rövidítve: PPP) (angol kifejezés, magyarul köz- és magán-együttműködés) a közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátását jelenti. A PPP koncepció arra törekszik, hogy a felek haszna ne a másik fél kárából származzon, hanem minden résztvevő „nyertes” legyen.

A mi esetünkben most nem csak ezt jelenti a PPP! Azt is, hogy, Pataky Péter Pécsett járt.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke egy baráti (informális) beszélgetésen találkozott a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegységével. A három órás beszélgetésen, szó esett a szakszervezetek aktuális helyzetéről, a múltról és a jövőről is.

A beszélgetés konklúziója végül is, egy sajátosan értelmezett, de igazi PPP (public-private partnership) volt. Együtt kell működni a munka világában azoknak, akik annak részesei, úgy, hogy mindenki megtalálja a számítását. Ehhez szükség van szakszervezetekre is. Szükség van a munka világában olyan szervezetekre, amelyek tárgyalóképesek és a munkavállalók érdekeit jelenítik meg. A munkaadók és az állam érdekeit képviselők ma rendelkeznek erős képviselettel, és élnek is a lehetőségeikkel, többnyire a munkavállalók kárára. Pedig bármennyire is hihetetlennek tűnik ma, szüksége van a szakszervezetekre a munkaadóknak és az államnak is. Hogy miért? Nagyon egyszerű, ha csak a saját érdekeiket nézik a munkaadók, akkor előbb utóbb egy szervezetlen csoporttal találják szembe magukat, akik már nem akarnak tárgyalni, nem akarnak megegyezni, csak revansot venni. És ez nem jó senkinek! Sem a munkavállalóknak, sem a munkaadóknak sem az államnak. Mindenkinek az a legjobb, ha tárgyalnak, egyeztetnek, megállapodnak és együtt (jól) élnek.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .